AKTIVNOSTI U OKRUŽENJU

O Sarajevu!


Srce Bosne i Hercegovine je glavni grad Sarajevo, najpoznatiji po svojoj stoljetnoj tradiciji gostoljubivosti. Ovaj živahni grad može prodrijeti duboko u dušu turista. Sarajevo je grad u kojem se i stranci mogu osjećati kao kod kuće. Dugogodišnja multietnička tradicija ovog grada omogućava mu da napreduje u svojoj raznolikosti. Ako u Evropi postoji grad koji se bez napora prostire na istoku i zapadu, to je Sarajevo. 

Šetnja Sarajevom je šetnja kroz njegovu prošlost. Od orijentalnih osmanskih četvrti obloženih slatkim radnjama, kafićima i zanatskim radionicama, pa sve do administrativnog i kulturnog centra austrougarskog doba, Sarajevo obuhvata najbolje od oba svijeta.

U Sarajevu posjetioci za svoj novac dobijaju odličnu vrijednost. Bilo da je riječ o smještaju, posjeti atrakcijama, ukusnom obroku, večernjem provodu, wellnessu ili o nezaboravnom vikendu u nekom od ski resorta, koji se nalaze u blizini grada, Sarajevo će svoje posjetioce sigurno iznenaditi vrhunskim odnosom cijene i kvaliteta koji će za svoj novac dobiti.

Svaki grad ima svoj jedinstveni ritam, a ritam Sarajeva je lagan i opuštajući.

Sarajevo je dovoljno veliko da u njemu ima mnogo toga za vidjeti i doživjeti, a istovremeno i dovoljno malo da gdje god poželite možete stići pješice. Pješačenje je, definitivno, najbolji način obilaska gotovo svih sarajevskih znamenitosti, od kojih se većina nalazi u radijusu od svega nekoliko kilometara. To je i najbolji način da otkrijete sve čari uskih ulica u starom dijelu grada. Cijena taxi prevoza je među najpovoljnijim u Evropi!

Jutro u Sarajevu započinje tradicionalnom bosanskom kafom. Tradicionalna hrana vrlo je ukusna i organskog je porijekla. Ćevabdžinice nude ćevapčiće, aščinice bogat izbor tradicionalnih kuhanih jela, a u buregdžinicama možete izabrati neku od poznatih bosanskih pita.

Šta posjetiti u Sarajevu?


Baščaršija | Smatra se da je u srednjem vijeku na mjestu današnje Baščaršije postojalo naselje Stara Varoš, u kojem se nalazilo manje trgovište. Isa-beg Ishaković je oko 1460. godine postavio temelje Sarajevu, kada to trgovište na desnoj obali Miljacke prerasta u čaršiju.

„Sarajevo susret kultura“ naziv je oznake kojom je obilježen komadić ulice Ferhadija u blizini Gazi Husrev-begovog bezistana, gdje se spajaju dvije dominantne kulture koje su u prošlosti oblikovale Sarajevo.  Naime, jedno od viđenja Sarajeva jeste i kako je ovo grad u kojem se spajaju Istok i Zapad - kao strane svijeta, ali i kao kulture, pri čemu se istočnom smatra osmanskom, a zapadnom austrougarska kultura.

Latinska ćuprija | Od 1918. do 1993. godine Latinska ćuprija zvala se Principov most, po Gavrilu Principu, koji je svega nekoliko metara od ovog mosta izvršio atentat na austro-ugarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Taj događaj, poznat kao Sarajevski atentat, bio je povod za početak Prvog svjetskog rata.

Vijećnica je najraskošnije zdanje izgrađeno u Sarajevu tokom austrougarske okupacije i svojevrsni svjetski simbol susreta civilizacija.

Vječna vatra je spomenik oslobodiocima Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, koji je javnosti predstavljen u povodu proslave prve godišnjice oslobođenja Sarajeva, 06. aprila 1946.

Priroda u Sarajevu!


Velika aleja je atraktivno šetalište koje od banjskog kompleksa na Ilidži vodi do najpopularnijeg sarajevskog izletišta, Vrela Bosne. Šetalište dugačko oko 3,5 kilometra oivičeno je sa oko 3.000 stabala kestena i platana starih više od stotinu godina. Spomenik prirode Vrelo Bosne, koji se prostire na površini od 603 hektara, nalazi se u podnožju planine Igman, u naselju Ilidža, oko 15 kilometara od centra Sarajeva.

Izletište Stojčevac nalazi se na obodu Sarajevskog polja, u neposrednoj blizini Velike aleje i Vrela Bosne, do kojih se može doći kraćom i ugodnom šetnjom. Kako se nalazi u samom podnožju planine Igman na Stojčevcu je vazduh svježiji i čišći, pa je temperatura ljeti ovdje prijatnija negoli u samom gradu.

Park At Mejdan nalazi se na lijevoj obali Miljacke, između Latinske ćuprije i Ćumurija mosta. Prostor na kojem je smješten ovaj zeleni kutak u srcu starog Sarajeva, površine oko 2.500 kvadratnih metara, više puta je mijenjao ime i namjenu.

U ljepotama planine Bjelašnice, udaljene 35 km od centra Sarajeva, može se uživati tokom cijele godine. Ljeti je Bjelašnica, čiji se najviši vrh nalazi na 2.067 metara nadmorske visine, prekrivena gustom zelenom travom, a zimi dubokim snijegom.

Planina Jahorina udaljena je 28 kilometara od centra Sarajeva, a njen najviši vrh je Ogorjelica (1.916 m). Ljeti je Jahorina idealna destinacija za sve one koji uživaju u prekrasnoj prirodi – zelenim pašnjacima, čistim planinskim izvorima i dubokoj šumi, koja nudi spas od ljetnih vrućina. Tokom ljeta ova planina nudi obilje aktivnosti za planinare, alpiniste, speleologe, lovce, ribolovce...

Plato planine Igman nalazi se 24 km jugozapadno od Sarajeva, a duž obronaka ove planine protežu su sarajevska prigradska naselja. Upravo je na Igmanu zabilježena najniža temperatura u regionu, nevjerovatnih -43°C, a izuzetno velika koncentracija ozona razlog je zbog čega se Igman smatra vazdušnom banjom i idealnim mjestom za odmor i rekreaciju.

Nemoguće je iz Sarajeva ne primijetiti planinu Trebević, na čijem se vrhu nalazi prepoznatljivi TV toranj, a koja Sarajevo grli sa njegove južne strane. Generacije Sarajlija tamo su na izlete odlazile žičarom koja je nekada vozila od Bistrika do početka olimpijske bob staze. Žičara je tokom rata devastirana, a 2018. godine obnovljena. Danas je na Trebević najlakše doći žičarom ili 20-minutnom vožnjom autom.